Честа практика е да проверяваме съставките и калориите на храната, която ядем, но знаем ли какво съдържа нашата паста за зъби? Пастата за зъби е нещо, което слагаме всеки ден в устата си и поради това тя трябва да е безопасен козметичен продукт, който улеснява миенето с  четка и носи важни ползи със своите съставки. За съжаление, почти всички пасти за зъби на пазара са богати на потенциално опасни и противоречиви химикали вместо здравословни съставки. Тяхната пазарна стратегия води до компрометиране на нашето здраве, за да се получи някаква продаваема характеристика на пастата за зъби, като по-добра текстура или цвят.

Запознаването с ефектите на съставките на вашата паста върху цялостното ви здраве е от решаващо значение за това да се направи най-добрия избор на пазара, тъй като почти всеки аксесоар за хигиена на устната кухина в продажба съдържа елементи, за които се знае, че са хормоно-разрушители, канцерогени, алергени и т.н. Тъй като вече сме описали подробна картина на най-лошите съставки за паста за зъби, които се използват, нека да разгледаме по-отблизо добрите съставки на вашата паста или гел паста за зъби.

Съставките на Scarborough Fair

Спомняте ли си добрата стара балада отпреди 50 години на американското фолк-рок дуо  Simon and Garfunkel? Е, припевът на песента изглежда съдържа растения, които са много полезни за вашето орално здраве, а именно Магданоз, Градински чай, Розмарин и Мащерка. Ако ви интересува защо, прочетете по-нататък.

Магданозът е известен като ефективно решение при лош дъх и има силни естествени антибактериални свойства. В същото време, розмаринът освежава дъха и помага да се елиминират патогенните орални бактерии.  Градинският чай се използва за третиране на инфекции на гърлото и дентални абцеси. Най-големите му врагове са инфектираните венци и афти, той като той им „помага“ да се възстановят по-бързо. И последният натурален екстракт от любимата песен на всички времена е мащерката, чиито антибактериални и антисептични свойства й позволяват да убива вредните бактерии и да предпазва от орални инфекции.

Натурални съставки

Алое Вера

Това тропическо растение е снабдено с ползи за оралното здраве, както показват много проучвания, които го правят перфектно за вашата паста за зъби. Установено е, че унищожава вредните бактерии и се бори с инфекциите. Алоето стимулира свежия дъх чрез дезинфекция на устата и предотвратява образуването на кариеси, като спира образуването на плака. Неговите противовъзпалителни свойства помагат да предотвратят гингивити.

Мента

Тази популярна билка прави чудеса за вашето орално здраве. Не само алкализира тялото и връща устата до нормалните PH нива, но също така има силни естествени антибактериални и противовъзпалителни свойства. Витамин А, С, В6, фолат и рибофлавин са сред елементите от съществено значение за цялостното здраве, които се съдържат в ментата. Лесно можете да поддържате пародонталното здраве благодарение на изброените витамини. Освен това, ментата е известно, че е естествен антимикробен агент и освежител на дъха.

Стевия

Единственият естествен подсладител, извлечен от листата на едноименното растение, който не уврежда зъбите ви. Установено е, че стевията намалява образуването на бактерии в устата и предпазва от гингивит и кариеси. Доказателства са изложени и може да се запознаете с тях от тази статия.

Екстракти от органични масла в пастата за зъби

Масло от чаено дърво

Векове наред аборигените използват масло от чаено дърво (известно също като Melaleuca) като антисептично и дезинфекциращо средство. Нарича се също Melaleuca Alternifolia. Неговите превъзходни лечебни свойства се използват при три основни здравословни проблеми – вируси, бактерии и гъбички. Напоследък това масло придобива популярност и сред заболяванията на венците. Като част от пастата за зъби, маслото от чаено дърво помага при борбата с орални инфекции и намалява риска от отдръпване на венците и натрупване на зъбен камък. Също така, освежава дъха, като потиска бактериите, причиняващи неприятни миризми.

NB: Не използвайте масло от чаено дърво в неговата естествена сурова форма, тъй като се счита, че е отровно и може да предизвика алергични реакции и дразнене.

Кокосово масло

Въпреки че няма много доказателства за ползите от кокосовото масло, предварителен доклад от проучване описва статистически значимо понижение на индексите на плаките и гингивита. Уникалността на това лесно достъпно, ядливо масло, се крие в едно от основните му съединения (45-50%) – лауринова киселина, която има доказани противовъзпалителни свойства.

Екстракт от маслинови листа

Листото от маслина действа като естествен антибиотик и се бори със зъбните инфекции, като същевременно повишава имунната система и намалява кръвното налягане. В традиционната мароканска медицина маслиновият лист се е използвал за стабилизиране на кръвната захар и контролиране на диабета. Лабораторните изследвания са открили, че екстрактът от листа на маслина е ефективен при борба с микроорганизми като бактерии и вируси, които причиняват множество заболявания.

Други полезни съставки

Сода бикарбонат

Резултатите от пет клинични проучвания доказват по-голяма ефикасност при отстраняване на плаката като се използва паста за зъби, съдържаща сода бикарбонат. Тази очевидно проста съставка не само неутрализира плаковите киселини, но също така убива бактериите и предотвратява разрушителното пародонтално заболяване. Тя се бори с лошия дъх и оставя свеж, чист вкус след миене.

Калциев карбонат

Химичното съединение, представляващо перфектния естествен абразив за вашата паста за зъби. Калциевият карбонат поддържа емайла здрав, като същевременно е слабо абразивен, което означава, че той премахва плаката ефективно, но не вреди на емайла.

Натриев хлорид (морска сол)

Редовната гаргара и изплакване с хладка вода с морска сол могат да помогнат за облекчаване на рани в устата, язви, кървене на венците и болка от възпалено гърло. Същото важи и за четкането, а причината за това е, че морската сол разгражда плаката, бори се с лош дъх и помага на зъбите и венците да останат здрави.

Органичната ментова паста за зъби Nano-B

Вдъхновен от природата и разработен въз основа на всички тези доказателства, Nano-b създаде продукт за грижа за устната кухина. Неговите съставки са внимателно подбрани и смесени, и помагат на вашата уста да остане здрава по естествен начин. 95% от съединенията в пастата за зъби Nano-b са сертифицирани като органични и именно затова вкуса й е много по-добър, отколкото бихте очаквали от паста за зъби. Най-накрая всичко зависи от чувството за отговорност за Вашето устно здраве, свързано с цялостното ви благополучие.