Една от най-горещите теми на 21-ви век е органичната срещу неорганичната храна. Дебатът обаче се прехвърли и в други индустрии – продукти за лична хигиена, козметика, бебешки продукти, т.н. Те са по-чисти и по-здравословни и често по-скъпи, поради този факт. Има един продукт, който много хора забравят, че използват ежедневно и никога не за замислят да преминат към органичната му версия. Ние поставяме паста за зъби в устата си два пъти на ден, мислейки, че няма значение дали е органична или не, защото я изплюваме накрая. За съжаление, това не е така, тъй като компонентите на всичко, което поставяме в устата ни, могат да влязат в кръвообращението и да навредят на здравето ни.

Някои хора не вярват в ефективността на паста за зъби изцяло от естествени продукти. Този мит може лесно да бъде разбит поради факта, че физическото действие на четкане играе най-важна роля при почистването на зъбите. Използвайки само вода, четката за зъби елиминира хранителните частици, но целта на пастата за зъби е да елиминира бактериите, които са основният виновник за гингивита, увреждане на зъбния нерв, кариесите и т.н. Независимо от текстурата – паста, гел или прах – приоритета на пастата за зъби е да се бори с вредните бактерии.

Химикали срещу билки

Както и при храните, основните ни мотиви за избор на органична паста за зъби, трябва да са:  опит за приемане на по-малко изкуствени химикали и опазване на доброто здраве на организма. Съществува повече от един начин за навлизането на вредни компоненти в тялото ни. Както всички знаем, всеки може да погълне паста за зъби случайно, но не много хора са наясно, че кожата ни също поглъща химикали.

Опасни заболявания, произтичащи от употребата на неорганична паста за зъби, включват афти, рак и бъбречна недостатъчност. Ето за какво трябва да внимавате:

  • Флуорид

Известна с това, че се бори с кариеси, тази спорна съставка вече се съдържа и в чешмяната вода в САЩ, именно поради тази причина. Според проучванията, прекомерното използване на флуорид може да бъде токсично. Освен това, 30-годишното изследване на д-р Фредерик Маккей и д-р Грийн Вардимън Блек, едни от най-известните стоматолози във Великобритания, доказва, че високите нива на флуорид във водата причиняват обезцветяване на зъбния емайл. Както вече обяснихме в предишна статия, смята се, че флуорида предизвиква зъбна флуороза – състояние, което е много опасно при децата.

  • Натриев лаурил сулфат

Като детергент, открит в шампоаните, НЛС-а е отговорен за образуването на пяна при шампоани, сапуни и паста за зъби. Лошата новина е, че химикалът може да предизвика дразнене на кожата и в крайна сметка да доведе до повтарящи се ракови заболявания. Преди всичко, пяната не е полезна за нищо. Просто се чувства като нещо познато.

  • Триклозан

Като антимикробен агент, използван за различни цели в домакинството и продуктите за лична грижи, триклозана е включен в състава на почистващи препарати, сапуни и шампоани, както и в пастата за зъби. Установено е, че химичното вещество оказва влияние върху хормоните (по-специално тироидния хормон, естрогена и тестостерона). Това също е от значение за ендокринната система.

От гледна точка на бизнеса изкуствените съставки са по-евтини и помагат да се направи един продукт по-привлекателен (багрило, пяна, текстура). Но от здравна гледна точка няма причина те да са в контакт с човешкото тяло. Напротив – те трябва да се държат възможно най-далеч.

Естествените съставки на пастите за зъби, от друга страна, могат да гарантират не само добро почистване по правилен начин, но и да запазят цялостното ви здраве. Ето три примера за супер съставки:

  • Алое Вера

Това тропическо растение е снабдено с ползи за оралното здраве, както показват много проучвания, които го правят перфектно за вашата паста за зъби. Установено е, че унищожава вредните бактерии и се бори с инфекциите. Алоето стимулира свежия дъх чрез дезинфекция на устата и предотвратява образуването на кариеси, като спира образуването на плака. Неговите противовъзпалителни свойства помагат да предотвратят гингивити.

  • Мента

Тази популярна билка прави чудеса за вашето орално здраве. Не само алкализира тялото и връща устата до нормалните PH нива, но също така има силни естествени антибактериални и противовъзпалителни свойства. Витамин А, С, В6, фолат и рибофлавин са сред елементите от съществено значение за цялостното здраве, които се съдържат в ментата.

  • Масло от чаено дърво

Неговите превъзходни лечебни свойства се използват при три основни здравословни проблеми – вируси, бактерии и гъбички. Напоследък това масло придобива популярност и сред заболяванията на венците. Като част от пастата за зъби, маслото от чаено дърво помага при борбата с орални инфекции и намалява риска от отдръпване на венците и натрупване на зъбен камък. Също така, освежава дъха, като потиска бактериите, причиняващи неприятни миризми.

Ако желаете да се запознаете със страничните ефекти на някои от химикалите в пастата за зъби, проверете този подробен списък. А ако искате да сте информирани кои ползотворни съставки да търсите, прочетете повече тук.

Изкуствени срещу естествени подсладители

Повечето неорганични пасти за зъби съдържат захарин или други изкуствени подсладители, за които е доказано, че причиняват симптоми, вариращи от главоболие и наддаване на тегло до по-сериозни състояния като сърдечно-съдови заболявания. Захаринът, по-специално, може да бъде свързан с рака на пикочния мехур. Производители на органични пасти за зъби използват естествения подсладител стевия, извлечен от листата на същото растение, който не уврежда зъбите ви. Освен това е установено, че намалява образуването на бактерии в устата и предотвратява гингивита и образуването на кариеси.

Тестването върху животни

По правило, за да бъде една паста за зъби наречена “естествена / органична” не трябва да бъде свързана с прояви на жестокост. Невинни зайци страдат по време на тестване на пасти за зъби и почистващи препарати. Притиснати в примката на тестването, зайците биват третирани с различни вещества, докато не покажат някои странични ефекти като дразнене, болка, кървене и евентуално слепота. Всеки трябва да си зададе въпроса дали те ще продължи да подкрепя тази история на ужасите или ще направи по-етичен избор.

Органичната ментова паста за зъби Nano-b

Поради всичко, споменато по-горе, Nano-b създаде органична ментова паста за зъби. Без горчиви и потенциално опасни и противоречиви съставки. Гордеем се с твърдението, че нашият продукт съдържа само органични, здравословни съставки. Всяка съставка е използвана с конкретна цел. От алое вера до морска сол, всичко в нашата паста за зъби е там, за да поддържа естественото здраве на вашите зъби и венци. Пастата е подходяща за вегани, тъй като е направена без използването на животински продукти. Тя съдържа стевия като естествен подсладител, което прави пастата за зъби Nano-b (по наше мнение) най-вкусната паста за зъби. Тя не уврежда вкусовите рецептори и може да се насладите на своята закуска непосредствено след миенето на зъби, без да имате странен вкус в устата.

Паста за зъби - органична или обикновена

Ние подкрепяме правата на животните, затова се уверихме, че нашата паста за зъби никога не е била тествана върху животни. В крайна сметка всичко се свежда до това, доколко добре познаваме продуктите, които използваме, ефектите, които имат върху телата ни и доколко всъщност отговорни към природата са търговските марките, които купуваме.