Само факта, че водиш нормален живот може да предизвика чувствителни зъби

Всички сме усещали момента, в който отпиваме от любимия си чай и вместо да се насладим на момента, получаваме остра болка в зъбите сякаш от нищото. Стряскаме се за момент, а след това някой около вас казва: “Нищо не е, просто имаш чувствителни зъби”. Но истината е, че чувствителните зъби са сериозен проблем и не трябва просто да чакаме да отмине, а вместо това, да се опитаме да се справим с него и да се насладим на всичко добро в света – като кафе и сладолед, както и всички други горещи и студени вкусотии. Живеем в 21 век, когато нашите модерни навици влияят върху здравето ни в огромен мащаб. Оказва се, че около 50% от населението по света развива свръхчувствителност на зъбите. При жените вероятността за това е по-голяма (Като че ли всичко друго не е достатъчно). Но нас наистина ни е грижи за това, как се чувствате и искаме да се радвате на живота на максимум.

Проблем с чувствителните зъби

Ето и нашите 7 лесни съвета за това как да се справите с чувствителните зъби днес

 1. Грешният тип четка за зъби може да износи зъбния емайл, особено ако натискате прекалено силно. Зъбите стават чувствителни и се нараняват дълбоко когато купувате продукти с лошо качество. Много четки за зъби са обречени да бъдат неефективни още при производството им, когато производителя изрязва космите в права линия, оставайки косъмчетата с остри върхове, които увреждат зъбите и венците. Препоръчваме ви да търсите четки за зъби със заоблени върхове, каквато е четката за зъби Nano-b.
 2. Човек или прекалява с четкането на зъбите или не го прави достатъчно добре. Както всичко останало в живота, балансирания подход към грижата за устната хигиена, дава най-добри резултати. Така че, използването на силна вода за уста, съдържаща висок % алкохол и други химикали, може сериозно да увреди зъбите ви и да ги направи по-чувствителни. В същото време, недостатъчно доброто почистване на плаката също може да предизвика болка. Ние препоръчваме използването на органични продукти, които не съдържат химикали причиняващи сериозни вреди на зъбите.
 3. Въпреки разнообразието от пасти за зъби помагащи при борбата с чувствителността, на пазара има и такива, които могат да я причинят. Обикновено, пастите за избелване са тези, които съдържат химикали, по-скоро вредни за зъбите, отколкото полезни. Тук отново ще препоръчаме природните продукти, тъй като те са по-безопасни и по-нежни към вашите зъби.
 4. Свръхчувствителността може да бъде причинена и от несъзнателното скърцане със зъби. Добрата новина е, че съществуват превантивни предпазни устройства за уста, които може да носите по време на сън. Стоматолозите препоръчват употребата на специално изработени за вас устройства, отговарящи на вашата захапка.
 5. Една силно киселинна диета също може да бъде в основата на вашите проблеми. Киселинните храни износват емайла и дори могат да предизвикат обезцветяване. Това води до деминерализация и чувствителност на зъбите. И въпреки, че е хубаво да миете зъбите си след всяко хранене, при такава диета е хубаво да изчакате поне 20 минути преди миене. Списък с най-често срещаните киселинни храни може да намерите тук.
 6. Чувствителните зъби може да са индикация и за по-сериозни проблеми, изискващи вниманието на стоматолог. Дори и да не сте напълно сигурни, че страдате от някое от следните състояния, най-добре се консултирайте с професионалист при:
  • Кухини
  • Счупен зъб
  • Износени пломби
  • Заболяване на венците
  • Отдръпване на венеца
 7. В случай, че чувствителността се появи след посещение при стоматолога, това означава, че зъбите ви са реагирали негативно на лечението. Хипотетично, посещението при стоматолога може да предизвика временен дискомфорт. В повечето случай това е нормално и само временно състояние. Ако болката не изчезне след няколко дни, разбира се, трябва да си уговорите проследяваща среща.
Проблем с чувствителните зъби и всичко, което трябва да знаете за тях.

Не правете чувствителните зъби част от живота ви

Продуктите, които би трябвало да поддържат здравето на вашите зъби могат и да го увредят. Но нещата не са чак толкова лоши. Въпреки, че опасността дебне от всеки ъгъл в очакване да унищожи вашата усмивка, ние сме на мнение, че ако полагате добра грижа всичко със зъбите ви ще бъде наред. “Добра грижа” означава редовни посещения при вашия стоматолог, два пъти годишно, пиене на много вода и използване на правилните продукти за устна хигиена: четка за зъби, която е създадена да поддържа доброто ви здраве; нетоксична паста за зъби и вода за уста, която съдържа естествени съставки. Ако си изградите навика да използвате такива продукти ще успеете да предотвратите появата на чувствителност в зъбите и да се наслаждавате на малките неща от живота, без да бъдете прекъсвани.