Първият приоритет за всички жени, на които им предстои раждане, е благосъстоянието на техните бебета. Оказва се, че съществува един често пренебрегван, но изключително важен елемент от здравето на бъдещите майки, на който трябва да се обърне специално внимание. Все повече учени са на мнение, че доброто здраве на устната кухина е от ключово значение за здравето като цяло. Същото, разбира се, се отнася и за благосъстоянието на майките и бебетата.

Ако очаквате нов член на семейството (или познавате някой, който очаква), много е важно да се образовате относно полагането на подходящи грижи за устната кухина преди, след и по-специално по време на бременността. И въпреки, че загубата на зъб по време на бременността, поради липса на калций е мит, съществуват много други сериозни заболявания, в резултат на лоша устна хигиена, които трябва да имате предвид.

На първо място, бременните жени са по-склонни към образуване на плака, поради хормоналните промени, които настъпват в тялото на жената по време на бременност. Ако не се отстрани правилно може да предизвика възпаление на венците – зачервяване, подуване, кървене на венците, и ако не вземете своевременни мерки, може да се стигне и до по-сериозно заболяване на венците – пародонтит. Данните също така сочат, че повечето кърмачета и малки деца, които получават кариес вследствие на бактерии, го получават от своите майки.

Съществува също така и риск от развитие на възпалителни не-ракови тумори, които се появяват, когато подутите венци са раздразнени. Тези тумори могат да се свият от само себе си, но понякога причиняват дискомфорт и правят процесите като миене, почистване с конец или дори само дъвченето наистина трудни. В този случай, може да се наложи образованието да бъде премахнато от стоматолог.

За съжаление, съществуват и други, по-големи рискове. Все повече доказателства предполагат за връзка между недоносените бебета или бебета с много ниско тегло и заболяванията на венците. По-голяма е вероятността едно бебе да се роди твърде рано или с ниско тегло, ако бъдещата майка е развила заболяване на венците. Предстоят да се правят още много изследвания по темата, но наличните данни показват, че една от възможните причини за това е заболяванията на венците да повишават нивото на биологични течности в организма, което от своя страна да предизвика раждане. Оказва се, че колкото по-лошо е заболяването на венците по време на бременността, толкова по-висок е риска от преждевременно раждане.

При бебета, които са родени преждевременно или с ниско тегло, съществува голям риск от развитие на някое от следните усложнения:

 • Усложнения в развитието
 • Астма
 • Ушни инфекции
 • Аномалии при раждане
 • Поведенчески затруднения

Всичко това звучи страшно, но добрата новина е, че може да предприемете действия преди и по време на бременност, с които да минимизирате риска от появата им в бъдеще.

Преди Забременяване

Как устната ни хигиена влияе на бременността

Ако вече планирате своята бременност, има някои действия, които можете да предприемете предварително и да намалите риска от всякакви здравословни проблеми с устната кухина, развиващите се по време или след бременност.

 • Срещнете се с вашият стоматолог преди да забременеете, така че той или тя да определи всички съществуващи проблеми предварително и да минимизира рисковете за вас и вашето бебе. Наред с обичайния преглед, вашият зъболекар ще провери за подути или кървящи венци, нелекувани кариеси, кухини, лезии на лигавицата, признаци за инфекция или травма. Това е един много важен момент, в който е “по-добре да сте предпазливи, отколкото да съжалявате впоследствие”, така че не пренебрегвайте стоматологичния преглед.
 • Създайте си дневник на устната хигиена. Вашият стоматолог може да ви помогне с това. Можете да съберете информация като поговорите с вашия стоматолог или под формата на въпросник, което ще ви помогне да следите как бременността се отразява върху здравето на устната кухина и да предприемете необходимите стъпки, за да се справяте с всякакви възможни усложнения.

По време на Бременност

Как устната ни хигиена влияе на бременността.

След потвърждаване на щастливата новина ще трябва да се погрижите за много неща, за да се насладите на една щастлива и здрава бременност. По отношение на поддържането на добра хигиена на устната кухина, има няколко прости неща, които да гарантират, че вашите зъби и венци са добре и детето ви расте здраво.

 • Уговорете си отново среща с вашия стоматолог и го/я информирайте за вашата бременност възможно най-скоро, особено ако не сте го направили преди да забременеете. Вашият стоматолог трябва да изготви план за това, което е най-добро за вас и вашето бебе и да се погрижи за всички възможни проблеми свързани с устната кухина. Противно на някои митове, напълно безопасно е (и силно препоръчително) да се видите с вашия стоматолог по време на бременността.
 • Бъдете особено внимателни по отношение на вашата устна хигиена. Мийте зъбите си поне два пъти на ден и подменяйте четката си за зъби по-често от обикновено, тъй като в момента сте по-податливи към бактериите, които се натрупват върху стандартните четки за зъби. В случай, че използвате антибактериална четка за зъби като Nano-b, обаче, няма да имате този проблем.
 • Ако страдате от сутрешно гадене, изплаквайте устата си с чаша вода, в която е разтворена една чаена лъжичка сода за хляб, за да не може киселината да атакува вашите зъби. Сменете пастата си за зъби с такава, която няма почти никакъв вкус. Консултирайте се с вашия стоматолог за препоръки.
 • Хранете се по-здравословно и пийте редовно вода. Включете различни здравословни храни в диетата си – плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти, мляко и млечни продукти, риба, пиле, яйца, боб и ядки. Важно е жените да получават 400 милиграма фолиева киселина на ден, както и да приемат храни с високо съдържание на фолиева киселина (листни зеленчуци, боб, цитрусови плодове, пълнозърнести храни и богати на фолиева киселина зърнени култури и хляб). Специалистите препоръчват да увеличите приема на фолиева киселина три месеца преди опитите за забременяване. Избягвайте храни, които съдържат много захар като бонбони, бисквити, торти и сушени храни и се опитвайте да пиете повече вода вместо ароматизирани и газирани напитки. Винаги четете етикетите, за да се информирате за съставките и нивата на захар.
 • Други важни здравословни практики включват спиране употребата на тютюн и ободряващи медикаменти. Важно е да избягвате и пасивното тютюнопушене. Не трябва да приемате алкохолни напитки.

След Раждане

Как устната ни хигиена влияе на бременността

След като щастливия момент е вече факт и новият член на семейството се появи, важно е да не пренебрегвате устната си хигиена. Бременността може да е засегнала устната ви кухина много повече, отколкото предполагате, така че е от решаващо значение да продължите с правилните грижи за здравето на устата си.

 • Продължете да полагате същите грижи, както преди. Всички неща, споменати по-горе, касаят правилната грижа за устната кухина на всеки. Доброто орално здраве не е важно само по време на бременността, но е изключително важно за цялостното ви здраве и благополучие.
 • Обърнете внимание на венците и зъбите на бебето. Хранете бебето със здравословни храни (идеалния вариант е 6 месеца кърмене, преди да започнете да захранвате детето с други храни) и се консултирайте с вашия стоматолог за това кога и как да се грижите за бебешките зъби.
 • Помолете лекаря на вашето дете редовно да проверява устната му кухина. Никога не е твърде рано да задавате въпроси и да потърсите съвет от вашия педиатър или зъболекар за зъбите и венците на бебето. Грижите за устната хигиена на детето трябва да започнат още с появата на първите зъби.
 • Потърсете стоматолога си в случай на проблеми, които са се развили, но са останали незабелязани по време на бременността, както и в случай на проблеми, отложени за след раждането на бебето.

Създаването на нов живот е най-вълнуващото и ценно преживяване в нашия живот. Има много неща, за които трябва да се погрижим и обмислим, но нищо не е толкова важно, колкото благосъстоянието на майката и бебето. Живеем в 21 век, време, в което знаем много повече от преди, затова как да полагаме грижи за нашето здраве. Важно е да използвате тази информация, особено когато става дума за нещо толкова важно, колкото появата на друг човек на света. Да бъдеш човек, само по себе си е голяма отговорност, но даването на нов живот на този свят е дори още по-голяма отговорност. Така че, отидете на този преглед при стоматолога и бъдете здрави.

Грижете се за Вашето здраве!