Една легенда разказва историята за младия Кришна индуски Бог, който ядял падналите на земята ябълки, въпреки забраната да го прави. Устата му след това била изцапана с кал. Майка му искала да се увери, че той не се подчинява на нейната забрана и го накарала да си отвори устата. Вътре тя видяла цялата вселена от движещи се и неподвижни творения, земята с нейните планини и океани, луната и звездите и всички планети и региони. Тя му простила, че ядял ябълки от земята и веднага забравила за това, което току-що била видяла.

Въпреки че харесваме дълбокото значение на легендата, забелязваме, че тя може да бъде отнесена и към ежедневието ни по малко по-различен, но много важен начин. Колкото повече научаваме за нашите тела, толкова повече разбираме дълбоката връзка между здравето на устата и цялостното ни благополучие. За съжаление, макар повечето хора да не пренебрегват цялостното си здравословно състояние, те по някакъв начин оставят устната си хигиена на по-заден план, без да осъзнават, че тези действия действително могат да причинят много сериозни здравословни проблеми. Точно като майката на Кришна, забравяме за какво трябва да се погрижим, в момента, в който си затворим устата.

Всичко е свързано

Жалко е, че повечето от нас се грижат за своето орално здраве като обръщат повече внимание на свежия дъх и избягват посещенията при зъболекаря. Но е важно да разберете какво се случва в тялото ви и как благосъстоянието на зъбите и венците може да повлияе на цялостното здравословно състояние на тялото.

Нещата, които според хората не са опасни като кариеси, проблеми с венците, например, могат да бъдат отнесени към проблеми със сърцето, микробиоми и дори със здравето на мозъка. Зъбите са органи, които сме склонни да приемаме за даденост, но те са от решаващо значение за правилното функциониране на цялото тяло.

Къде се крие връзката уста-тяло?

Каква е точно връзката уста-тяло? Е, тялото ни една екосистема и нашата уста е основният вход към нея. Устната ни кухина е снабдена с всички видове филтри и защитни механизми, които да попречат на вредните неща да навлязат в тялото ни.

Всеки зъб е заобиколен от здрав пояс от влакна, които придържат венците плътно около шийката на зъба и не позволяват на преминаващите нежелани елементи да навлязат в нашата система и да атакуват имунната ни система. Когато полагаме грижи за своята устна кухина, ние помагаме на това влакно да бъде здраво, за да може да върши своята работа и да ни предпазва. Като пренебрегваме здравето на устната си кухина, ние отслабваме връзката между зъба и венеца и практически отваряме вратата на всички видове неща, които могат да влязат в кръвообращението ни и да предизвикат сериозни проблеми. В такива случаи е твърде вероятно да имате следните проблеми:

Инфекция: Веднъж попаднала в кръвообръщението бактерията, навлязла през устната кухина, може да достигне до всяка една част на тялото.

Увреждания: Бактериите в кръвта могат да се превърнат в протеини или екзотоксини, които да увредят трайно тъканите.

Възпалителни процеси: Когато в кръвта ни проникне вредна бактерия, тялото ни реагира веднага с помощта на мощна имунна реакция – повишена телесна температура и възникване на възпалителна реакция. При наличието на заболяване на венците, тези бактерии постоянно попадат в кръвта и дори могат да причинят хронично възпаление.

Болестни състояния, които можем да развием в следствие на орална инфекция

С постоянния напредък на науката и новите методи за идентифициране на причините за различните заболявания, учените продължават да откриват все по-голяма връзка между нашето орално здраве и цялостно здравословно състояние на организма. Последните проучвания показват, че бактериите, навлезли в тялото през устата, са отговорни за следните заболявания:

IBS – Синдром на раздразненото черво
Бактериите от устната кухина могат да попаднат в кръвообращението и да атакуват ползотворните бактерии в червата. Именно тогава вашето храносмилане се влошава.

Рак на гърдата
Жените са 11 пъти по-склонни да развият рак на гърдата, поради липсата на добра устна хигиена.

Рак на простата
Изследванията показват, че мъже с данни за пародонтоза и простатит имат по-високи нива на ПСА в сравнение с мъже, при които се наблюдава само едно от тези състояния.

Диабет
Едно сериозно заболяване на венците може да повлияе върху контрола на глюкозата в кръвта и да допринесе за развитието на диабет.

Качване на тегло
Оралното здраве, диабетът и затлъстяването са взаимно свързани и възпалението е в основата на това сложно взаимодействие

Болестта на Алцхаймер и деменция
Изследванията показват наличие на липополизахариди (в обвивката на бактерията) в бактерията, причиняваща заболяване на венците, в проби взети от хора, страдащи от деменция.

Сърдечносъдови заболявания като инсулт, сърдечен удар, инфекциозен ендокардит и удебеляване на артериите
Когато бактериите достигнат до сърцето, те могат да се прикрепят към всяка повредена област и да причинят възпаление.

Ниско тегло при раждане и преждевременно раждане
Пародонталното здраве играе ключова роля за протичане на една здравословна бременност. Изследванията показват, че бременните жени със заболявания на венците са изложени на по-висок риск от преждевременно раждане и раждане на бебета с ниско тегло.

Бактериална пневмония
Бактериалните инфекции на гърдите се смятат за причинени от вдишването на капчици от устата и гърлото в белите дробове.

Ревматоиден артрит
Хора, които са имали умерен до тежък периодонтит, са изложени на два пъти по-висок риск да развият РА, в сравнение с тези, които са страдали от лека форма на периодонтит или въобще не са страдали от такъв.

Полезни съвети за това как да поддържаме в добро здраве нашата устна кухина

Да се надяваме, че вече сте се убедили, че трябва да полагате по-добри грижи за оралното си здраве? Важно е да запомните, че устата е буквално врата към тялото ви и вие трябва да му помогнете да се защити от нежелани нарушители. Устната хигиена не означава само свеж дъх и отлагане посещенията в зъболекарския кабинет. Ето някои съвети как да подобрите способността на устата ви да ви поддържа здрави.

  • Мийте зъбите си след всяко хранене (или поне два пъти на ден) и почиствайте с конец поне 2-3 пъти седмично.
  • Хранете се с храни подпомагащи реминерализацията на зъбите, което е техния естествен процес за борба с кариесите. (сирене и масло от тревопасни животни, яйца, Natto, месо от тревопасни животни и птици, тъмно-листни зеленчуци като швейцарски орех и спанак, дива риба, ябълки, целина, авокадо, зелен и бял чай).
  • Редовните посещения при вашия зъболекр е една от най-ефективните форми на превенция. Това е като да арестуваш престъпниците, преди да извършат престъпление.
  • Има и някои супер храни, които могат да помогнат. *
  • Ако планувате забременяване или вече сте бременна, уведомете вашия зъболекар.Добрата устна хигиена ще бъде от особено значение за здравословното развитие на вашето бебе.
  • Уверете се, че достигате до всички зъби в устната си кухина и ги почиствате правилно.
  • Подменяйте четката си зъби на всеки 3-4 месеца или по-рано, при износване на влакната. (или до 6 месеца, ако използвате четки за зъби Nano-b)
  • И, разбира се, избягвайте употребата на цигари и алкохол

Това, което се опитваме да кажем, с прости думи, е:
Обичайте усмивката и тялото си и се грижете за тях!