Кога за последен път проверявахте списъка със съставки в пастата си за зъби?

Докато много хора са развили добрия навик да четат етикетите на хранителните продукти и някои козметични продукти, изненадващо, но почти всички пренебрегват това за един толкова личен продукт като пастата за зъби.

Тъй като все повече и повече проучвания показват силната връзка между здравето на устата ви и общото ви благосъстояние се оказва, че това, което е в пастата ви за зъби е толкова важно, колкото и това което е в храната, която ядете. Така че, нека се потопим в света на съставките на пастата за зъби и да видим дали има причина за безпокойство.

Не вярваме, че има такива неща като добри или лоши съставки. Съставките са само куп неща, смесени с други неща, така че можем да получим полезни свойства в продуктите, които използваме. За съжаление, човешкото тяло е доста чувствителен организъм и лесно се влияе от това, с което влиза в контакт.

Компаниите често вземат решения да пуснат продукт на пазара, който може да намали разходите им или защото е показано че дадена съставка има едно положително свойство, преди още да излязат окончателните резултати от научните проучвания за това какво влияние конкретните съставки може да окажат върху цялостното здраве. За съжаление, холистичният характер на човешкото тяло често означава, че дори съставка с доказан положителен ефект в един аспект, може да представлява значителна опасност за здравето в друг.

Ако не сте чели за това как е свързано вашето орално и цялостно здраве, моля, направете го. Ще разберете как съставките на пастата за зъби могат да влязат в тялото ви, дори и да изплюете по-голямата част от нея.

За всички нас е много важно като потребители да бъдем образовани както за положителните, така и за отрицателните ефекти, които някои съставки могат да имат върху здравето ни. Така ще можем да вземаме по-добри решения какви продукти да купуваме и използваме. Силно препоръчваме винаги да четете съставките на продуктите, които купувате и да имате основни познания за ефекта, който някои „противоречиви“ съставки могат да имат върху тялото ви.

С казаното прочетете по-долу, за да разберете най-противоречивите и потенциално опасни съставки дебнещи в много конвенционални марки за паста за зъби.

Triclosan (Триклозан)

Triclosan съставка паста за зъби

Триклозанът е антибактериален химикал, за който е доказано, че има някои положителни свойства в грижа за устната кухина. Това е съставката, която се използва най-широко от марките пасти за зъби, които претендират за „антибактериално“ свойство. За съжаление, за този “положителен” ефект заплащаме много висока цена с нашето здраве. Химикалът е свързан силно с антибиотичната резистентност и нарушаване на ендокринната система. Доказано е, че взаимодейства с хормоните (особено естрогените и хормоните на щитовидната жлеза), повишава риска от рак на гърдата и намалява плодовитостта (при човека). Освен това е доказано, че триклозанът води до развитие на алергии, особено при децата.

Химикалът също е липофилен. Това означава, че се съхранява в мастните клетки в тялото ви и може да се прояви в кърмата, урината и кръвта. Всичко това може да доведе до дългосрочни, хронични странични ефекти.

Агенцията за опазване на околната среда на САЩ (EPA) класифицира триклозана като пестицид, който излага на риск както на човешкото здраве, така и околната среда. Европейският съюз и щата Минесота вече забраниха триклозана в различни продукти, но повечето щати в САЩ все още позволяват използването му в паста за зъби, сапун за ръце, грим и други продукти за лична хигиена.

Въпреки че триклозанът има някои антибактериални свойства, научните доказателства предполагат, че отрицателното въздействие което оказва върху тялото ви е значително. Има много по-здравословни алтернативи, за да получите желания антибактериален ефект от пастата за зъби, така че определено не се нуждаете от този опасен химикал в ежедневните си продукти.

Изкуствени подсладители и оцветители

Аspartame вредни съставки на паста за зъби

Изкуствените подсладители и оцветители са сред най-често срещаните съставки за паста за зъби. Тъй като пастата за зъби стана част от нашето ежедневие, приложението на тези съставки във формулите на производителите на пазара стана практика най-вече заради свежия и приятен вкус. В резултат на това хората свикнаха с общия „сладък“ вкус и гладка консистенция на повечето марки и вкусовите ни рецептори се пристрастиха към това усещане.

За съжаление, тъй като повечето видове паста за зъби са пълни с химикали (които изобщо нямат вкус и не изглеждат приятно), се добавят много изкуствени подсладители и оцветители, така че продуктът да е по-продаваем и да изглежда по-добре за масовите потребители. Излишно е да се казва, че изкуствените подсладители и оцветители във вашата паста за зъби нямат положителни ползи за здравето и за много от тях е алармирано, че представляват известна опасност за цялостното ви здраве, когато се използват ежедневно.

Доказано е, че изкуствените подсладители причиняват симптоми, вариращи от главоболие и наддаване на тегло до по-сериозни състояния като сърдечно-съдови заболявания. Сорбитолът и захаринът са сред най-често използваните в пастата за зъби. Доказано е, че сорбитолът влияе негативно на хора, страдащи от различни стомашно-чревни състояния, което често води до силна болка в корема. Други възможни симптоми са метеоризъм и лека до тежка диария.

Има много естествени и по-здравословни алтернативи, които могат да се използват и все още се наслаждавайте на свежа и вкусна паста за зъби, така че, моля, следете внимателно етикета, когато пазарувате. Има няколко марки без изкуствени подсладители и оцветители, така че на пазара определено има по-здравословни продукти сред които може да изберете.

Разбира се, любимата ни е Nano-b Organic Mint паста за зъби!

Пропилен Гликол (Propylene Glycol)

Пропилен Гликол - вредна съставка на паста за зъби

Пропилен гликол е активен компонент, използван в антифриза, бои, препарати за премахване на лед от самолетите и др. В пастите за зъби служи като овлажняващ агент и повърхностно активно вещество. Не само че е странно да си миете зъбите с нещо, използвано в антифриза и боите, но и не е особено здравословно.

Информационните листове за безопасност на материалите за пропилен гликол предупреждават, че химикалът може бързо да се абсорбира през кожата, като продължителният контакт води до нарушения в мозъка, черния дроб и бъбреците. Въпреки че, Агенцията по опазване на околната среда на САЩ забранява да се борави с пропилен гликол без гумени ръкавици, хората имат директен контакт с него чрез общи медицински и козметични продукти.

Липсват подробни проучвания на данни за влиянието на пропилен гликол върху хората, но той е широко разпознат като дразнещ кожата, очите и белите дробове и е свързан с токсичност на органите. Отново, пропилен гликола в пастата за зъби не добавя никакви ползи за вашето здравето, така че не губите никакви важни здравословни свойства, когато избягвате тази съставка.

Натриев лаурил сулфат (Sodium Lauryl Sulfate/SLS)

Натриев лаурил сулфат (SLS) - вредна съставка на пастата ви за зъби

Повърхностноактивните вещества са химикалите, използвани за създаване на пяна при миене на зъбите. Истината е, че всъщност не се нуждаете от пастата за зъби на пяна, тъй като пяната по никакъв начин не подобрява измиването при четкане. Това е просто още нещо, с което сме свикнали и още един маркетингов трик, който e “инсталиран” в мозъка ни, за да почувстваме, че пастата за зъби „работи“.

За съжаление, SLS, която е най-широко използваното повърхностно активно вещество в пастата за зъби, пречи на функционирането на нашите вкусови рецептори, като разгражда фосфолипидите на езика. Това е основна причина за лошия вкус на храната, след като си мием зъбите сутрин.

Лошият вкус на храна обаче не е единствената причина за безпокойство. Според Американския колеж по токсикология, SLS може да се задържи в тялото до пет дни, натрупвайки се в сърцето, черния дроб, белите дробове и мозъка. Когато се комбинира с някои други химикали, той се превръща в нитрозамини, клас мощни канцерогени, които провокират тялото да абсорбира вредните нитрати. Съществуват и опасения, че SLS може да доведе до увреждане на очите, раздразнена кожа и затруднено дишане.

SLS също има огромно отрицателно въздействие върху нашата среда. Производственият процес на SLS освобождава канцерогенни летливи органични съединения в околната среда. Той е посочен като инсектицид и може да бъде токсичен за морския свят.

От ключово значение е да бъдем образовани като потребители, че прекомерното разпенване е просто маркетингов трик, а не нещо, от което се нуждаем в нашите продукти за лична хигиена. SLS е основният виновник тук и е в рамките на нашите сили като потребители да следим внимателно етикетите и да търсят опции без SLS.

Диетаноламин (Diethanolamine/DEA)

Диетаноламин - вредна съставка на вашата паста за зъби

Ето някои страшни факти:

  • Работната група по околна среда (EWG) класира DEA като номер 10 (най-токсичният резултат) в своята база данни за козметични съставки, поради високите опасения за токсичност на органите, опасения от замърсяване и дразнене, заедно с умерен риск от рак
  • Калифорнийската агенция за опазване на околната среда заявява, че DEA е възможен канцероген за хора и други бозайници.

Диетаноламинът (DEA) е друг продукт за разпенване, често използван в пастата за зъби. Той обаче има и добре документирани рискове за здравето. Според доклад на работната група по околна среда DEA е свързан с рак на стомаха, рак на пикочния мехур, рак на черния дроб и токсичност на органите. Той се абсорбира лесно чрез тъкан на кожата като венците и езика ви.

DEA нарушава хормоните и може да реагира с други съставки, за да създаде потенциален канцероген – NDEA (нитрозо диетиламин). Д-р Самюъл Епщайн, професор по здравеопазване на околната среда в Университета на Илинойс, предупреждава, че ако кожата многократно е изложена на DEA, това може да доведе до повишен риск от рак на черния дроб и бъбреците. Различни изследвания показват също, че може да причини рак на стомаха, хранопровода и пикочния мехур.

Това са твърде много рискове за здравето за съставка, заемаща своето място във вашите продукти за лична грижа и особено във вашата паста за зъби. За щастие наскоро много компании премахнаха DEA от своите формули, но моля, проверете внимателно етикетите тъй като все още има някои марки, които го използват.

Флуор (Fluoride)

Флуор - вредна съставка в пастата ви за зъби

Флуорът е изключително спорна съставка за пастата ви за зъби. Причината е, че в продължение на много години в двата лагера( за и против използването ѝ) имаше много хора, включително специалисти по дентална медицина, които защитават или заклеймяват флуорида.

Между денталните специалисти съществува общо съгласие, че флуорът има положителни свойства за оралното здраве. Като минерал, флуорът се среща естествено в много храни и вода и е жизненоважен елемент за реминерализиращия процес на зъбите. Не много хора биха спорили, че реминерализацията е решаващ процес за правилното здраве на устната кухина, а флуорът е сред основните минерали, подпомагащи този процес.

Опонентите на флуорида обаче имат две основни възражения. Първо, много хора твърдят, че макар че наистина е важен минерал за реминерализация, приемането му с паста за зъби далеч не е оптимално. Различни проучвания съобщават, че дебелината на флуоридния слой, образуван върху зъбите ви след миене, е с дебелина само 6 нанометра, което се счита за недостатъчно за всеки смислен реминерализиращ ефект.

Второ, много хора се противопоставят на флуорида заради неговите токсични свойства. Той се възприема като основен виновник зад зъбната флуороза, което е опасно състояние, особено при деца. От тук произлизат и всички предупредителни знаци, че децата трябва да бъдат контролирани, когато мият зъбите си с флуоридна паста за зъби, тъй като те са склонни да поглъщат повече от нея.

Когато възрастните мият зъбите си, също не изплюват всичко и както обяснихме в друга статия, много елементи могат да влязат в тялото ни не само при поглъщане, но и през през устната кухина. Основният проблем тук е токсичният характер на флуорида и склонността му да се натрупва в организма с течение на времето, което е свързано с ендокринна дисфункция, неврологични проблеми и проблеми с мозъка и бъбреците.

Важно е да се разбере, че макар флуорът да е жизненоважен минерал за здравите зъби, не е необходимо да го набавяте чрез пастата за зъби (което дори не е надежден източник). Флуорът се среща естествено в много храни и вода, така че балансираната диета най-вероятно ще гарантира достатъчен прием на флуорид. Разбира се, винаги можете да се консултирате със зъболекаря си дали имате нужда от допълнителни начини за реминерализиране на зъбите, но за повечето хора флуорид в паста за зъби е ненужна токсична съставка.

Други съставки, за които трябва да внимавате

Ето допълнителен списък с често срещани съставки за паста за зъби, за които трябва да внимавате. Имайте предвид, че никоя от следните съставки няма важен благоприятен ефект върху вашето орално здраве, доколкото около тях има достатъчно спорове които ни алармират, че е по-добре да ги избягвате в пастата за зъби.

Титанов диоксид е бял оцветител, използван за получаване на добре познатия бял цвят на повечето марки пасти за зъби. За съжаление, той е посочен като възможен причинител на рак и може да отслаби имунната ви система.

Карагенанът действа като сгъстител и доскоро се е считал за безопасна естествена съставка, тъй като идва от червени водорасли или морски водорасли. Въпреки това, Националният съвет по стандартизация на органиката гласува през ноември 2016 г. за премахване на карагенан от списъка на разрешените вещества в органичната храна. Има някои доказателства, които предполагат, че това може да доведе до възпаление, храносмилателни проблеми, кожни обриви и е възможно раково заболяване.

Парабените се използват най-вече в пастата за зъби като консерванти. Лошата новина е, че тези съединения имитират хормона естроген, a естрогенните разрушители са свързани с рака на гърдата и репродуктивните проблеми. В резултат на това учените препоръчват ограничена употреба на парабени в козметиката.

Tetrasodium (Tetrapotasium) Пирофосфат е съставка, която се използва, за да предпази калциево фосфатните соли (зъбен камък) от фосилизиране на гърба на долните предни зъби. Потенциален проблем с видовете паста за зъби за контрол на зъбен камък е, че за да работи активната съставка, тя трябва да бъде разтворена в силно почистващо средство, което може да има отрицателно въздействие върху хора, чувствителни към високо pH.

Източник:

www.nano-b.com