Просто казано, пародонтитът обозначава  възпалението на устната лигавица, предимно в областта на зъбните шийки. Особено тук, интактната лигавица на устната кухина е изключително важна, тъй като тя предотвратява проникването на микроби в тялото. С други думи, близкият контакт на устната лигавица със зъба осигуряват естествена бариера на тялото, така че микробите да не могат да проникнат. При натрупвания на биофилм (бактериите често се прикрепят към някаква повърхност и образуват плътна маса наречена биофилм) директно при свързването на зъбите и устната лигавица (гингива), лигавицата се раздразва и възпалява. Постепенно се образува т. нар. джобно-възпалена лигавица, която вече не лежи плътно до шийката на зъба. Зъболекарят може да използва сонда, за да проникне в тези джобове и да измери тяхната дълбочина.

Последици от възпалението на венците

В резултат от него възникват незабелязано сравнително големи рани. В тези джобове, микробите могат да се размножават много добре и да предизвикат възпаление. Постоянното дразнене предизвиква също възпаление на подлежащата кост, зъбодържащия апарат. Коста бавно се разгражда и зъбите започват да падат. Проблемът е, че в много редки случаи този процес е болезнен и обикновено се забелязва само от зъболекаря. Препоръчително е да преминаваме два профилактични прегледа годишно, като веднъж включим и професионално  почистване на зъбите. Трчбва и да се обръща изключително внимание на ежедневното им почистване.

Следните системни последици са свързани с пародонтита:

Сравним с пародонтита само във връзка с имплантите. Ако устната лигавица не е плътно до зъба, респ. протезите на имплантите, микробите могат да стигнат до костта. Подобно на пародонтита, те дразнят костта, която постепенно се разгражда. В определен момент имплантатът се счупва или пада.

Обширни проучвания показват, че бактериите в устната кухина играят решаваща роля при образуването на отлагания в съдовете. Един от начините, по който те навлизат в кръвообращението, е чрез неинтактната лигавица на устната кухина. Ако има увреждане на устната лигавица – както при пародонтита – микробите попадат в организма.

По отношение на сърдечно-съдовите проблеми, някои проучвания показват пряка връзка между пародонтита и тези проблеми. Определени патогени (патогенни микроби) бяха открити както в устата, така и в съответните проблемни области.

В устата си имаме разнообразие от микроби, като сред тях може да има патогени – наричани още патогенни микроби. При дишането те могат да попаднат в белите дробове и да причинят белодробни възпаления. Ако причината (бактериална инфекция в устата) не се отстрани трайно, белодробните възпаления могат да се появят отново.

Затова е задължителна редовна хигиена на устната кухина, както и редовно професионално почистване на зъбите.

Множество проучвания показват връзката между пародонтит и ревматизъм. Причината са определени микроби и постоянно възпаление в устата. Последните поставят имунната система в постоянно активно състояние, предизвикващо възникване на съответни възпалителни каскади, които от своя страна отново са свързани с ревматизма.

При диабетиците има 3.5 пъти по-голяма вероятност да развият пародонтит, отколкото при здравите хора. При изследвания на кожата, диабетиците показват значително по-голям брой микроби, отколкото групите за сравнение. Ако се предизвикат нарушения в защитната среда на лигавицата, напр. прекалено твърда  четка за зъби или пародонтит, по-бързо се образуват по-сериозни рани и възпаления. При образувалото се възпаление или рана, диабетиците имат значителни затруднения със зарастването на раните, така че лечебният процес се забавя. Поради това, трябва да обърнат специално внимание на оралната си хигиена и стоматологичната помощ.

Ако имунната ни система открие патогени, тя се активира. Ако поради възпалението в устата трайно попадат микроби в тялото, тя е постоянно активна. С течение на времето започва процес на привикване, така че тя започва да реагира по-бавно. В резултат естествената защита срещу микробите се забавя и съответно намалява.

Ако микроби навлизат непрекъснато в кръвта, имунната система на тялото непрекъснато е активна. Това може да доведе и до определени имунни отговори на тялото на други места.

Всяко възпаление може да засегне целия организъм и да предизвика проблеми за зачеване. Пародонтитът е възпалено огнище на венците, наричан на обикновен език пародонтоза и често остава незабелязан, тъй като обикновено симптомите стават забележими болезнени едва в по-късните етапи. Засегнатата зона може бързо да се разрастне, дори без типичните симптоми, като лош дъх, зачервени и подпухнали венци,кървене при миене на зъбите и ползването на конеци и др.

При бременните жени с пародонтит има 30% по-висок риск от преждевременно раждане.

Възпалителните процеси в организма влияят върху потентността и гъвкавостта на сперматозоидите.

Проучване от Турция показва точно това. Ръководителят на изследването Oguz проучва  80 лица на възраст между 30 и 40 години, които страдат от импотентност. В сравнение с контролната група (82 мъже без проблеми с потентността) се установи, че 53% от мъжете в тестовата група трябва да се борят с инфекции на венците. В контролната група това са само 23%. Така, проблемите с венците могат да увеличат с повече от 50 % риска от проблеми с потентността.

При бременните жени с пародонтит има 30% по-висок риск от преждевременно раждане. Особено при бременност, когато от тялото на жената се изискват максимални усилия, тази болест има по-силен ефект. Устата е „главният порталът“ на тялото за бактерии. Всеки път, когато ядете, пиете или миете зъбите си, бактериите навлизат в тялото ви. Това не би било проблем за хората със „здрава уста“ – добре орална хигиена и навици за профилактика. Ако има увреждания на лигавицата, микробите навлизат в кръвообращението. От там до могат да достигнат до всяко място в тялото.

Правилната грижа предотвратява възпаленията на венците:

При почистването трябва да се гарантира следното:

  • микробите и биофилмът да се намалят по възможност навсякъде,
  • микробите да не бъдат вкарани отново чрез четката за зъби по време на следващото и използване
  • лигавицата на устната кухина по възможност да не се наранява
  • нивото на микробите да се намали по възможност устойчиво (Микро-сребро до 14 часа)
  • да се използват активни вещества, успокояващи устната лигавица
  • да се избягват веществата, дразнещи лигавицата

Научете повече за иновативните четки и пасти за зъби на Novacare